A quin grup de cotització pertanyo? Tot el que cal saber segons la Seguretat Social 

Si estàs treballant oa punt de començar una nova feina, segurament t'hauràs preguntat: ¿ a quin grup de cotització pertanyo? Encara que moltes persones desconeixen aquest detall, saber-ho és clau per entendre la teva situació laboral, els teus drets i les teves futures prestacions davant la Seguretat Social

Els grups de cotització són una classificació oficial que agrupa els treballadors segons la seva categoria professional, funcions i nivell de responsabilitat. Aquesta classificació influeix directament en la base de cotització, el salari mínim regulat, les aportacions al sistema i les prestacions que pots rebre per desocupació, incapacitat o jubilació, entre d'altres. 

En aquest article abordarem tot allò que necessites saber sobre els grups de cotització, les seves diferències, com identificar el teu i quines implicacions té dins del sistema laboral espanyol. 

Com saber quin és el teu grup de cotització? 

Saber a quin grup de cotització pertanys és fonamental per verificar que la teva empresa et té correctament registrat davant de la Seguretat Social. Aquesta informació determina aspectes clau de la teva vida laboral com el salari mínim que hauries de rebre, la teva aportació mensual a la Seguretat Social i les prestacions que podràs sol·licitar en cas de baixa, desocupació o jubilació. 

Aquí us expliquem pas a pas com saber el teu grup de cotització

1. Consulta la teva vida laboral 

La forma més directa i senzilla és sol·licitar la teva informe de vida laboral a través de la seu electrònica de la Seguretat Social

Un cop descarreguis el document, trobaràs un resum de tots els treballs que has tingut registrats. A cadascú veuràs una columna que indica el grup de cotització assignat per a aquest contracte. 

2. Revisa el teu contracte de treball 

El teu contracte laboral també ha d'especificar el grup o categoria professionals sota la qual estàs contractat. Això està directament vinculat amb el grup de cotització que heu d'aplicar la vostra empresa. 

Per exemple, si al teu contracte figura que ets un “oficial administratiu”, el més habitual és que estiguis al grup 5 oficials administratius. Si diu “ajudant no titulat”, hauries de ser al grup 4

3. Consulta la teva nòmina 

A moltes nòmines també es detalla el grup de cotització juntament amb les bases per les quals estàs cotitzant. Això permet verificar que la teva cotització es correspon amb la teva funció real a l'empresa. 

Si detectes que ets en un grup inferior al que et correspon per les teves funcions o estudis (per exemple, si treballes com a enginyer, però et tenen al grup d'ajudant), podries reclamar una reclassificació perquè tu cotització i categoria professional s'ajustin a la realitat. 

4. Parla amb Recursos Humans 

Si no trobes la informació o tens dubtes, el més recomanable és parlar directament amb el departament de Recursos Humans de la teva empresa Ells tenen l'obligació d'informar-te sobre la teva categoria professional, grup de cotització i conveni col·lectiu que t'apliquen. 

5. Verifica amb el conveni col·lectiu 

Els convenis col·lectius solen incloure un quadre de categories professionals on pots identificar a quin grup de cotització correspon cada lloc de treball. Per exemple, els enginyers i llicenciats són al grup 1, mentre que els tècnics pèrits i ajudants titulats poden estar al grup 2. 

Llistat de grups de cotització 

A continuació, us presentem el llistat oficial amb els 11 grups de cotització definits per la Seguretat Social a Espanya: 

Grup Categoria professional 
Enginyers i llicenciats 
Enginyers tècnics, pèrits i ajudants titulats 
Caps administratius i de taller 
Ajudants no titulats 
Oficials administratius 
Subalterns 
Auxiliars administratius 
Oficials de primera i segona 
Oficials de tercera i especialistes 
10 Peons 
11 Treballadors menors de 18 anys, sigui quina sigui la seva categoria 

Aquesta classificació està establerta per la Seguretat Social, i cada grup té les seves pròpies bases mínimes i màximes cotització, que s'actualitzen cada any. 

¿ Quina és la diferència entre el grup de cotització 5 i el 7? 

La principal diferència entre el grup 5 (oficials administratius) i el grup 7 (auxiliars administratius) rau en el nivell de responsabilitat i les funcions assignades. 

  • El grup 5 oficials administratius sol incloure personal amb experiència, encarregat de tasques complexes, com ara comptabilitat, facturació o gestió documental d'alt nivell. 
  • En canvi, el grup 7 agrupa els auxiliars administratius, els qui realitzen tasques més rutinàries o de suport, com a atenció telefònica o arxiu. 

A més, els grups superiors com el 5 solen tenir bases de cotització més elevades, la qual cosa influeix en futures prestacions com a pensions o incapacitat. Si estàs en un grup inferior al que et correspon, pots cercar suport financer amb préstecs només amb el DNI, que no requereixen nòmina i et poden ajudar temporalment. 

Què és el grup de cotització 8? 

El grup de cotització 8 inclou els oficials de primera i segona que exerceixen tasques manuals especialitzades dins del sector industrial, construcció o tallers. 

Aquests professionals tenen coneixements tècnics avançats, encara que no necessàriament una titulació oficial. El seu treball està orientat a tasques pràctiques i precises, com ara soldadura, fusteria o electricitat. 

Aquest grup té una base de cotització intermèdia, i es diferencia clarament del grup 4 ajudants o del grup 10, que detallem a continuació. 

Quina diferència hi ha entre grup de cotització 8 i 10? 

Tant el grup 8 com el 10 pertanyen al sector d'operaris, però les responsabilitats són molt diferents: 

  • El grup 8 representa treballadors amb coneixements tècnics mitjans i experiència (oficials). 
  • El grup 10, per la seva banda, inclou a peons sense experiència tècnica específica, que fan tasques de suport o de menor complexitat. 

Això afecta directament la base de cotització i, per tant, el salari mínim, contribucions i prestacions futures. També incideix en el tipus de formació exigida i el conveni col·lectiu corresponent. 

Si pertanys al grup 10 i tens problemes econòmics, podries considerar solucions com diners ràpids o conèixer com saber els deutes que tinc gratis per reorganitzar les teves finances personals. 

Com saber a quin conveni pertanyo? 

El conveni col·lectiu és l'acord que regula les condicions laborals (salari, jornada, vacances, permisos, etc.) d'un sector o una empresa. Saber a quin conveni pertanys és essencial per conèixer els teus drets. 

Pots trobar aquesta informació al teu contracte laboral, nòmina, o sol·licitant-la a la teva empresa. També pots consultar-la al cercador de convenis col·lectius del BOE (Butlletí Oficial de l'Estat). 

El teu grup de cotització sol estar alineat amb allò que indica el conveni respecte a la categoria professional. Per exemple, els tècnics pèrits i ajudants solen estar contemplats amb els seus respectius grups dins del conveni. 

Per què és important conèixer el teu grup de cotització? 

Saber a quin grup de cotització pertanys no és només una dada administrativa més. Té un impacte directe a la teva vida laboral, la teva economia personal i la teva projecció professional. Encara que moltes persones ho passen per alt, aquesta dada és clau per assegurar que estàs rebent allò que et correspon segons els teus estudis, funcions i responsabilitats. 

A més, el teu grup de cotització influeix en la base de cotització, que és el càlcul que fa servir la Seguretat Social per determinar les teves aportacions mensuals i, a futur, les teves prestacions. També et pot ajudar a detectar errors comuns en nòmina o contractes mal assignats, una mica més habitual del que sembla. 

Conéixer el teu grup et permet: 

  • Verificar si cotitza correctament. Moltes vegades s'assigna un grup inferior al real, cosa que perjudica la teva jubilació i altres prestacions. 
  • Reclamar si estàs mal enquadrat. Pots sol·licitar una revisió a la teva empresa o, si escau, davant la Seguretat Social. 
  • Calcular correctament prestacions com l'atur, la incapacitat temporal o la jubilació, ja que totes es basen en la base reguladora. 
  • Negociar millores salarials o canvis de categoria. Amb dades en mà, és més fàcil defensar el teu dret a pertànyer a un grup de cotització superior
  • Planificar la carrera professional. Entendre el teu grup actual et pot ajudar a projectar-te cap a un lloc més qualificat, com passar de grup 5 oficials administratius a grup 3 caps administratius, per exemple. 

I recorda: no tot depèn de l?empresa. Com a treballador, tens dret a informar-te ia exigir que es respectin les condicions laborals recollides al conveni col·lectiu corresponent. 

Casos especials: menors d'edat i tècnics 

El grup 11 és exclusiu per treballadors menors de 18 anys, sense importar les seves funcions. Aquesta mesura busca oferir una protecció addicional en termes de seguretat laboral i cotització de la seguretat. 

Els pèrits i ajudants titulats solen estar al grup 2, mentre que els que no compten amb títol s'ubiquen al grup 4. La diferència principal rau en el tipus de funcions i en la remuneració corresponent. 

Esperem que amb aquesta guia hagis resolt la pregunta “a quin grup de cotització pertanyo?”. Conèixer aquesta informació et dóna eines per gestionar millor la teva vida laboral, els teus drets i seguretat econòmica a llarg termini. 

Potser t'enfrontaràs a situacions d'inestabilitat financera. Si és el teu cas, revisa aquest recurs: Necessites ajuda econòmica urgent? També pots consultar el nostre article per estalviar a la declaració de la renda. 

Recordeu revisar sempre el vostre contracte, vida laboral i convenis aplicables. I si esteu considerant millorar la vostra situació econòmica, no dubteu a explorar les opcions d'ajuda financera disponibles. 

Necessites un Préstec immediat?

Sol·licita-ho avui amb AvaFin

[Total: 1 Mitjana: 5]

Veure també

Todo lo que necesitas saber antes de empeñar joyas: consejos y cómo sacar el máximo provecho

abril 19, 2025

¿Estás considerando empeñar joyas como solución para obtener dinero rápido? Ya sea una urgencia económica o una forma estratégica de acceder a liquidez sin vender tus pertenencias, empeñar puede ser una opción inteligente si se hace con conocimiento. En este artículo exploramos cómo funciona este proceso, cuándo es mejor empeñar en lugar de vender, cuánto […]

Veure més...

Com aturar l'atur si començo a treballar? Tot el que has de saber

April 18, 2025

Començar una nova feina mentre estàs cobrant l'atur és una situació que pot generar molts dubtes. Què passa amb la prestació per desocupació si començo a treballar? He d'avisar el servei públic d'ocupació estatal (SEPE)? Puc continuar cobrant si és una feina parcial? Perdo el que em queda acumulat? Aquestes són només algunes […]

Veure més...

Prestamista i prestatari: qui és cadascun en un préstec

April 17, 2025

Les paraules prestadora i prestatari formen part del llenguatge legal bàsic dels préstecs, a més a més són uns termes omnipresents en els contractes que es formalitzen, el propòsit dels quals és precisament establir els drets i obligacions de tots dos. Tanmateix, ja sigui perquè la paraula prestatari també sembla evocar qui fa un préstec o per simple […] ]

Veure més...